Na bekendmaking van de maatregelen door het kabinet (23 maart 2020) zijn onderstaande activiteiten in z'n geheel afgelast.

ACTIVITEITEN ‘75 JAAR VRIJHEID’

In de aanloop naar de activiteiten rondom de bevrijding van Westervoort, publiceert de Historische Kring in samenwerking met gemeente Westervoort over het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Westervoort Post. Eind maart zal een speciale editie van ‘Bij de Tijd’ huis aan huis worden bezorgd in Westervoort. Daarin wordt ingegaan op de verhalen van vluchtelingen, de evacuatie en de terugkeer naar het bevrijde Westervoort.

Expositie Winkelcentrum De Wyborgh - 28 maart tot 3 mei

In winkelcentrum De Wyborgh is een expositie ingericht gedurende deze periode. Winkelend publiek kan kennismaken met de aandacht die de Historische Kring Westervoort besteedt aan ’75 jaar vrijheid’. Beelden en voorwerpen hopen de bezoeker zodanig te raken, dat deze ook naar de andere georganiseerde activiteiten komt. Met een foto-expositie van Jan de Vries zullen beelden van de bevrijding -75 jaar geleden- en het heden met elkaar worden verbonden.

Tentoonstelling Huize Vredenburg - 11 april tot 5 mei

In Huize Vredenburg aan de Klapstraat 112 is een tentoonstelling over WOII ingericht. De opening wordt op 11 april rond 13.00 uur verricht door burgemeester Van Hout, nadat de colonne met originele WOII-voertuigen is gearriveerd. De tentoonstelling vertelt aan de hand van beelden en voorwerpen het verhaal van WO II en de bevrijding. De tentoonstelling is tussen 12 april en 10 mei in de weekenden van 14:00 tot 17:00 uur te bezoeken. Dat kan ook op dinsdag 5 mei van 14:00 tot 17:00 uur.

Oversteek bij de IJssel - 11 april

Nadat in september 1944 de Slag om Arnhem mislukte, werd in april 1945 en nieuwe poging gedaan. Op 12 april staken vanaf de Westervoortse oevers van de IJssel Britse en Canadese troepen de rivier over om Arnhem en het westen van Nederland te bevrijden. Dit wordt bij het monument aan de IJssel op 11 april om 15.00 uur herdacht. Originele WOII-voertuigen zullen daarbij aanwezig zijn. Om 21.30 uur zal met een spectaculair schouwspel aan de IJsseldijk de oversteek nogmaals worden herdacht. Na afloop kan het geheel feestelijk worden afgesloten bij Zalencentrum Wieleman.

Openstelling Fort Westervoort - 12 april tot 5 mei

Fort Westervoort speelde zowel op 10 mei 1940 als op 12 april 1945 een belangrijke rol tijdens WOII. Het fort is vanaf 12 april in de weekenden te bezoeken van 14.00 tot 17.00uur en ook op dinsdag 5 mei van 14.00 tot 17.00 uur. Infographics vertellen het verhaal van het fort. Het fort is vanaf de Schaapdijk in Arnhem te bereiken.

Programma basisscholen

Bezoek aan tentoonstelling Huize Vredenburg, deelname geschiedenisles en bezoek aan Fort Westervoort door groepen 7 en 8. Dit wordt verzorgd door de Historische Kring Westervoort.

Bevrijdingsconcert - 19 april- klik hier voor een song

Op zondag 19 april zal om 15.00 uur door de Vrienden van de Werenfriedkerk een bevrijdingsconcert worden verzorgd

in de historische dorpskerk (Dorpsstraat 61) m.m.v. Double2Sisters (Andrew Sisters Nederland).

Bestel hier uw kaartjes.

Dodenherdenking - 4 mei

19.15 uur Oecumenischeherdenkingsbijeenkomst in het kerkgebouw van de Protestantse gemeente aan de Dorpstraat 61.
19.50 uur Bijeenkomst bij het monument vóór het gemeentehuis.
19.59 uur Blazen Taptoe
20.00 uur Twee minuten stilte. Daarna spelen en zingen van het Wilhelmus (1e en 6e couplet), onder begeleiding van fanfare Oefening Baart Kunst. Tenslotte voordracht burgemeester Van Hout, leerlingen en kranslegging.

Bevrijdingsvuurestafette - 5 mei om 8.30 uur bij het monument bij de IJssel

De Westervoortse deelnemers aan de bevrijdingsvuurestafette lopen vanaf Wageningen naar Westervoort. De route is gelijk aan de opmars die de Canadese troepen exact 75 jaar geleden hebben gevolgd om Arnhem en het westen van Nederland te bevrijden. De dorpen in de Liemers waren toen al verlaten door de Duitsers. Aankomst bij het monument aan de IJssel wordt verwacht omstreeks 8.30 uur. Hier is een korte plechtigheid met ontsteking van de vlam, het hijsen van de vlaggen en een korte toespraak door burgemeester Van Hout.

Uitlichten IJsselbrug

De hele periode is de IJsselbrug in de avonduren en nacht aan de kant van de fietsbrug verlicht. De brug is, historisch gezien, belangrijk geweest voor Westervoort. Het uitlichten van de brug symboliseert de rol die de brug met name in WOII heeft gespeeld.